Pidempi esittely

Anders Vacklin

kultapoika

Olen Helsingissä asuva freelance dramaturgi, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen opettaja. Kirjoitan parhaillani neljättä tietokirjaani Dramatisoi tämä – romaani elokuvaksi, elokuva romaaniksi.

Opiskelu käsikirjoittajaksi

Valmistuin filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 2001, jossa opiskelin kotimaista kirjallisuutta, viestintää, poliittista historiaa sekä filosofiaa. Pro graduni Vallan maantiedettä käsitteli tilaa, valtaa ja identiteettejä.

Seitsemän veljestä Aleksi Kiven päivänä
Seitsemän veljestä Aleksis Kiven päivänä, olen Juhani.

Valmistuin myös Helsingin ammattikorkeakoulusta elokuvakäsikirjoittajaksi vuonna 2005. Lisäksi olen opiskellut Oriveden opistolla vuoden verran sanataidetta ja Turun taideakatemiassa näytelmän kirjoittamista.

Dramaturgian opaskirjat syntyvät

Opiskelujen jälkeen toimin kirjoittajan opettajana ja osaltaan niistä luennoista syntyi ensimmäinen tietokirjani Elokuvan runousoppia, jonka kirjoitin yhdessä Janne Rosenvallin ja Are Nikkisen kanssa.

kirjajulkkarit
Janne, Anders ja Are “Elokuvan runousoppia” -kirjan julkistamistilaisuudessa Turun kirjamessuilla vuonna 2007.

Vuonna 2007 ilmestynyt Liken Kustannuksen julkaisema teos on ollut suosittu kirjoittamisen ja dramaturgian opas niin käsikirjoittajien, kuin opiskelijoiden, mutta myös toimittajien ja kaunokirjallisuuden kirjoittajien keskuudessa. Opusta käytetään kurssikirjana monissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Päädyin Elokuvan runousoppia -teoksen myötä luennoimaan ja pitämään ohjelmaklinikoita Yleisradion asia- ja ajankohtaisohjelmille.

Toinen tietokirjani Television runousoppia, jonka kirjoitin yhdessä Are Nikkisen kanssa, ilmestyi alkukesästä 2012. Se pohjautuu osaltaan näihin Yleisradiossa pidettyihin luentoihin, klinikoihin ja dramaturgisiin palautteisiin.

Tänä vuonna ilmestyi Käsikirjoittamisen taito, jonka kirjoitin Janne Rosenvallin kanssa. Käsikirjoittamisen taito yhdistää parhaat palat Elokuvan runousoppia- ja Television runousoppia -kirjoista. Lisäksi mukana on uusia lukuja esimerkiksi transmediasta, kirjoittajan työprosessista ja lyhytelokuvasta.

Janne ja Anders Helsingin kirjamessuilla 2015
Janne ja Anders Helsingin kirjamessuilla 2015

Dramatisoi tämä!

Työn alla oleva Dramatisoi tämä -tietokirja tutkii kirjoittajan haasteita, kun hän sovittaa romaaneja, novelleja, faktaa, näytelmiä, kuunnelmia, sarjakuvia ja tietokonepelejä valkokankaalle.

Toivon mukaan kyseinen teos tuo jokaiselle romaanin, elokuvan ja television ystävälle uusia näköaloja suosikkiteoksiinsa. Dramatisoi tämä pyrkii jäsentämään selkeästi adaptaatio-prosessin eri vaiheet jokaisen median kohdalla erikseen ja samalla se pyrkii päättämään ikivanhan väittelyn siitä, kumpi oli parempi, kirja vai elokuva.

Kirjoittaminen jatkuu

Tietokirjan lisäksi työn alla on kahden pitkän fiktioelokuvan käsikirjoitukset. Työstän myös rajan takaiseen Karjalaan sijoittuvaa romaania, jonka käsikirjoituksella osallistuin vuoden mittaiselle Oriveden opiston kurssille.

***

Haastatteluja:

”Helsinki, Finland – Anders Vacklin” – BlueCat Screenplay Competition

”Perustuu tositapahtumiin” – Helsingin Sanomat

”Alumni Anders Vacklinille pronssia PAGE -käsikirjoituskilpailussa” – Metropolia AMK Uutiset