Television runousoppia

Television runousppia - Toisenlainen katse tv-ohjelmiin

Miten televisio-ohjelmat on tehty?

Oletko huomannut, että Idols muistuttaa rakenteeltaan jalkapallon MM-kisoja? Tiesitkö, että debatti­ohjelmat juontuvat Oxfordin Unionin väittelykaavasta ja tosi-tv:n taustat ovat cinéma véritéssä?

Suomessa televisiota käsittelevää tietokirjallisuutta on kirjoitettu lähinnä mediatutkimuksen ja toimittajien käytännön työn näkökulmasta. Television runousoppia on ensimmäinen suomalainen televisio-ohjelmien dramaturgiaa käsittelevä tietokirja, joka ottaa huomioon myös draaman konventiot sekä teatterin ja elokuvan perinteet. Se tuo tarinankerronnan alueille, joilla niitä ei ole aikaisemmin sovellettu. Teos syventää lukijan taitoja kirjoittaa ja analysoida tv-ohjelmia ja kehittää formaatteja. Se käsittelee fiktiosarjoja ja faktaohjelmia Greyn anatomiasta ja Poliisi-tv:stä puoli yhdeksän uutisiin, esittelee eri formaatit fiktiivisistä tv-sarjoista tosi-tv:seen sekä käy läpi merkittävimmät teoreettiset lähtökohdat, joita televisiolle kirjoittavan kannattaa soveltaa. Tarkastelun kohteena ovat laaja-alaisesti insertit, juontajatyypit, webisodit ja kaikki ohjelmat tv-dokumenteista talk-show’hun.

Television runousoppia on monikäyttöinen työkalu ohjelmantekijöille: toimittajille ja muille media-alalla työskenteleville sekä alan opettajille, opiskelijoille ja tutkijoille. Runsaine esimerkkeineen se on viihdyttävää luettavaa myös tavalliselle television katsojalle.

***

”Are Nikkinen ja Anders Vacklin ovat koonneet kiinnostavan tietopaketin televisioilmaisun eri ulottuvuuksista.” – Matti Komulainen: ”Televisioita tekemään”, Turun Sanomat, 2012.

Osta kirja

Kuuntele Are Nikkisen radiohaastattelu Television runousoppia -kirjan tiimoilta.

Katso Television runousoppia -kirjatraileri