Palautepalvelu

Dramaturgista palautetta elokuvakäsikirjoituksiin!

Kirjoittaminen on intohimoni, mutta varsinainen viherpeukalo olen palautteen antamisessa. Nautin tekstien keskeneräisyydestä ja mahdollisuudesta tarjota oma panokseni tarinoiden jatkokehittelyyn.

Olen ollut vuosia palautepöydän kummallakin puolella ja tullut siihen tulokseen, että palautteen on oltava positiivista, koska vain siten se innostaa kirjoittajaa kirjoittamaan tekstin uudelleen. Palautteen on sisällettävä käyttökelpoisia ja konkreettisia ehdotuksia.

Palautepalveluuni voi lähettää ensisijaisesti sekä lyhyitä että pitkiä elokuvakäsikirjoituksia. Lähettää voi sekä kirjoittamisen harrastajat että ammattilaiset (tuotantoyhtiöt, kysykää hintoja!). Erikseen sovittuna voin lukea myös dokumentin käsikirjoituksia, treatmenttejä, synopsiksia, romaaneja, novelleja, näytelmiä ja kuunnelmia.

Palautteita on tarjolla kahdenlaisia:

Peruspalaute (vähintään 4 sivua)

Peruspalaute keskittyy olennaisiin elementteihin, kuten konseptiin, henkilöihin, rakenteeseen, teemaan ja dialogiin. Peruspalaute käsittelee tarinan vahvuuksia ja heikkouksia. Se sisältää konkreettisia ehdotuksia siitä, miten käsikirjoitusta voi kehittää eteenpäin.

Hinta – 200 euroa

Laaja analyysi (vähintään 8 sivua)

Laaja analyysi sisältää yksityiskohtaisen kommentoinnin kaikista käsikirjoituksen elementeistä: genrestä, keskus- sekä sivuhenkilöistä, taustatarinasta, pää- sekä sivujuonista, teemasta, dialogista, visuaalisuudesta, loogisuudesta. Analyysi esittää erilaisia ratkaisua sekä ehdottaa uusia vaihtoehtoja.

Hinta – 400 euroa

Peruspalaute ja laaja analyysi eivät sisällä kielioppikorjauksia tai oikolukua.

Kun lähetät:

  • Käytä elokuvakäsikirjoituksissa oikeaoppista formaatti-muotoilua. Toimita teksti sähköpostilla joko Final Draft -tai pdf-tiedostona.
  • Proosamuotoisissa teksteissä (synopsis ja treatment) käytä riviväliä 1,5, fonttia Times New Roman, fonttikokoa 12pt. ja marginaalia 2,5 cm. Toimita teksti joko Word- tai pdf-muodossa.

Palaute lähetetään noin 2 viikon kuluttua, kun asiasta on sovittu.

Ota yhteyttä ja kerro tekstisi taustoista sekä siitä, mitä toivot palautteelta.

***

”Just tällaista olen kaivannut, konkreettisia ehdotuksia, ohjeita ja perusteluja. Siellä oli ihan uusia loistavia ideoita ja sitten sellaisia, joita olen pohtinut aiemmin. Rohkaiseva ja viisas palaute oli tervetullutta. Kiitos!”

Jussi Puhakka, näyttelijä

***

”Anders on minulle kaksi (asiaa): muusa ja velho. Anders osaa nähdä nopeasti kokonaisuuden ja tarjoilla vaihtoehtoisia pesunkestäviä kaaria ja ratkaisuja, jotka puolestaan ruokkivat lumipalloefektin lailla omia oivaluksiani. Anders tuo poterooni periskoopin, jolla näkee asioita, joita en ennen havainnut. Anders on nopea, oivaltava ja äärimmäisen innostava.”

Pauliina Jalasmaa, tv-käsikirjoittaja ja -ohjaaja

***

”Kun tekee ohjelmia traagisista tosielämän tarinoista, täytyy koko ajan olla vähän varpaillaan: kohtelee päähenkilö kunnioittaen, on uskollinen tarinalle, eikä mene korniuden puolelle, kadottamatta silti tunnetta. Anders on loistava tässä. Hän työstää käsikirjoitusta sekä päällä että sydämellä. Lisäksi hän kykenee ajattelemaan kokonaisuutta sekä kirjoittajan että päähenkilön kannalta. Minulle Anders on ollut ehdoton apu kokonaisuuden hahmottamisessa, keskenään erilaisten kohtausten sitomisessa toisiinsa ja syvempien tulkintojen löytämisessä. Hän saa kirjoittajan syttymään ja ennen kaikkea uskomaan itseensä.”

Mape Morottaja, tv-ohjaaja ja –käsikirjoittaja, Yle

***