10 podcastia käsikirjoittamisesta

Luin kerran jostakin radiota käsittelevästä kirjasta, että jos televisio olisi keksitty ennen radiota, kaikki olisivat olleet järjettömän innoissaan radion keksimisestä, sillä sen myötä ei olisi enää tarpeellista istua tuijottamassa kuvavirtaa, vaan voisi tehdä melkeinpä mitä vain ja samalla kuunnella ohjelmaa.

Samaan tapaan minä olen innoissani keksittyäni viimein käsikirjoittamista käsittelevät podcastit. Ne ovat olleet maisemissa jo jonkin aikaa. Osa niistä on jo päättynyt pyörittyään vuosien ajan, kuten Scriptcast, jossa keskustelevat käsikirjoitustohtori Eric ja hänen sidekickinsä Matt, tai kuten Just Effing Entertain Me. Siinä käsikirjoituskonsultti Julie Gray käsittelee käsikirjoittamisen taidetta ja bisnestä.

Joka tapauksessa podcastit ovat minulle oiva tapa pysyä ajan tasalla tämän hetken käsikirjoittamiskeskustelussa ja samalla jää kädet vapaaksi. Voin imuroida, käydä lenkillä, matkata metrolla tai kirjoittaa blogia.

.Podcast

10 podcastia käsikirjoittamisesta

Olen kerännyt tähän kymmenen käsikirjoittamista käsittelevää podcastia, joita olen kuunnellut.

1. On The Page: Screenwriting – Käsikirjoituskonsultti Pilar Alessandra keskustelee vieraidensa kanssa käsikirjoittamisen taidosta ja bisneksestä hauskasta ja informatiivisesti. Toiseksi viimeisin jakso on uudelleen lähetetty jakso Syd Fieldin haastattelusta. Podcastit ovat tehneet tehtävänsä ja tilasin Alessandran teoksen The Coffee Break Screenwriter, joka oli kiinnostaa luettavaa. On The Page: Screenwriting iTunesissa.

The Coffee Break Screenwriter

2. Bafta Screenwriters’ Lecture Series – Luentosarjassa puhuvat elokuva-alan merkittävimpiä käsikirjoittajia. On hiukeaa voida kuulla, mitä sanottavaa käsikirjoittamisesta on esimerkiksi Susannah Grantilla, Tony Gilroylla tai Richard Curtisilla. Erityistä suosiota on saanut esimerkiksi omaperäisistä käsikirjoituksista tunnettu Charlie Kaufman. Hänen luentotekstinsä löytyy tästä linkistä. Bafta Screenwriters’ Lecture Series iTunesissa.

3. ScriptNotes with John August and Craig Mazin – Käsikirjoittajat John August ja Craig Mazin keskustelevat käsikirjoittamisesta ja käsikirjoittajia kiinnostavista asioista. Kaksikko on keitetty monessa liemessä ja he tuntuvat tietävän kaiken ammattiinsa liittyvistä seikoista. He voivat yhtä lailla valaista sitä, mitä käsikirjoittaja tarvitsee mukaansa kirjoittaessaan kuvauspaikalla kuin myös tekijänoikeuslain eri kiemuroita – tosin tietenkin amerikkalaisesta vinkkelistä. ScriptNotes iTunesissa.

4. The Q&A with Jeff Goldsmith Jeff Goldsmith haastattelee käsikirjoittajia ja elokuvantekijöitä koskien luovaa prosessia. Goldsmithilla tuntuu olevan pettämätön taito kysyä juuri oikeita kysymyksiä vierailtaan. Hän toimittaa nykyään myös Backstorya, tarinankerrontaa käsittelevää iPad-lehteä, jonka ensimmäisen numeron voi tilata ilmaiseksi. Erityisen mielenkiintoinen on esimerkiksi Joss Whedonin haastattelu The Avengers -elokuvasta. The Q&A with Jeff Goldsmith iTunesissa.

BackstoryAvengers

5. Nerdist Writers Panel – Ryhmäkeskustelu-tyyppisen podcastin puheenjohtajana toimii tv-käsikirjoittaja Ben Blacker. Kiinnostuksen kohteena on kirjoittamisen prosessi, mutta myös bisnespuoli. Aiheina ovat televisio, elokuva, sarjakuvat, musiikki, romaanit ja kaikki muut kiinnostavat kirjoittamiseen liittyvät aiheet. Vieraina on lukuisia nimekkäitä kirjoittajia. Nerdist Writers Panel iTunesissa.

6. Official ScreenwritingThe Starter Screenplay -kirjan kirjoittaja ja käsikirjoituskonsultti Adam Levenberg keskustelee podcastissaan käsikirjoittamista tuottajien, kirjoittajien ja ohjaajien kanssa. Törmäsin hänen kirjaansa ja podcastiin, kun hän alkoi seurata minua Twitterissä. The Starter Screenplay on kirjoitettu studiojohtajan näkökulmasta. Kirja kertoo suorasanaisesti sen, mitä pitää ja mitä ei pidä kirjoittaa johtajan näkökulmasta. Official Screenwriting iTunesissa.

Starter ScreenplayThe Official Screenwriting podcast

7. UK Scriptwriters – Käsikirjoittajat Tim Clague ja Danny Stack keskustelevat käsikirjoittamisesta elokuvalle, tv:lle ja uudelle medialle englantilaisesta näkökulmasta. Yhdysvaltalaisten podcastien lomassa on virkistävää kuunnella podcastia, joka kumpuaa eurooppalaisesta tuotantokulttuurista ja on siten lähempänä suomalaista mallia. UK Scriptwriters iTunesissa. Toinen brittiläinen podcast on Writers’ Guild GB.

8. Story Maps Screenwriting Podcast – Täytyy tunnustaa, että en ole lukenut Daniel P. Calvisin ja William Robert Richin Story Maps -kirjoja. Calvis ja Rich keskustelevat käsikirjoittamisesta ja elokuvista rakennepurkujen avulla. Viimeisimmässä jaksossa, joka käsittelee Back to the Future -elokuvaa, he ja heidän vieraansa syventyvät mielenkiintoisella tavalla kyseisen elokuvan insesti-teemaan ja sekä 1980-luvun elokuvien viattomuuteen verrattuna nykyamerikkalaisen elokuvan supersankarieskapismiin. Story Maps iTunessa.

Story MapsStory-Maps-Nolan-Cover

9. Jen Grisanti Consultancy – Jen Grisanti on käsikirjoituskonsultti, tuottaja, kirjoittamisen opettaja NBC’s Writers on the Verge -ohjelmassa ja Huffington Postin bloggaaja. Hän on kirjoittanut  kolme kirjaa käsikirjoittamisesta: Change Your Story, Change Your Life, Story Line ja TV Writing Tool Kit. Toiseksi viimeisessä podcastissaan hän haastattelee sankarin matkasta tunnettua Christopher Vogleria. Jen Grisanti Consultancy iTunesissa.

41x8hyFttGL b1316b_b58b0bf3b4606ff8c52c22053f1ccf3c.jpg_srz_243_365_85_22_0.50_1.20_0 41A8VSuKg8L._AA160_

Ja tämä kymmenes, tämä viimeinen podcast, on vähän huijaus, sillä se ei ole oikeasti podcast, eikä se suoranaisesti käsittele käsikirjoittamista. Se on loistavaa suomalaista radiota televisioista netissä:

10. Television tiiliskivet – 36-osaisessa ohjelmasarjassa toimittajana JP Pulkkinen haastattelee esimerkiksi sellaisia tutkijoita Veijo Hietala, Jari Sedegren, Anu Kantola ja käsittelee sellaisia sarjoja kuin Solsidan ja Vallan linnake.

Omia suosikkejani ovat myös erityisesti ne jaksot, joissa vierailee käsikirjoittajia ja ohjaajia, kuten Johanna Vuoksenmaa (Girls), Mika Ripatti (House of Cards, Mad Men, 24, Mullan alla), Tove Idström (West Wing, Terapiassa, Teho-osasto, Frendit, Langalla), Aleksi Bardy (Boardwalk Empire) ja Leo Viirret (Breaking Bad) ja Iiro Küttner (Sopranos). Mahtavaa oli myös se, että Silta-sarjan toisen kauden jälkeen seurasi suora erikoisähetys ja Twitter-chatti (#silta)

Podcastlogo

Käsikirjoitus-podcasteja on monia muitakin, kuten Script Magazinen -podcast-kanava (iTunesissa). Toiset podcastit koskettelevat tarinankerrontaa jostakin toisesta näkökulmasta, kuten elokuva-podcast Battleship Pretension, Austin Film Festivalin On Story tai Here’s the Thing with Alec Baldwin, jossa Alec Baldwin haastattelee näyttelijöitä.

Useat podcastit rahoittavat toimintaansa lahjoituksilla. Toisin sanoen jos kuuntelet jotakin podcastia paljon ja pidät siitä, voi olla jossain vaiheessa reilua tukea sen toimintaa muutamalla  eurolla tai ehkäpä tilata se materiaali, jota podcast mainostaa.

Nyt telkkari kiinni, kuulokkeet korville ja lenkille.