Ja Oscarin saa…

Oscarit jaetaan ensi yönä. Ajattelin ottaa osaa elokuvien juhlintaan valitsemalla oman suosikkini. Toisena tavoitteenani on yrittää arvata se elokuva, jonka Akatemia lopulta palkitsee.

Valmisteilla oleva kirjani Dramatisoi tämä käsittelee erilaisen materiaalin sovittamista elokuvaksi, joten kategoriana on luonnollisesti:

Paras adaptaatio

Argo

Käsikirjoittaja Chris Terrio

Perustuu Joshuah Bearmanin lehtiartikkeliin ”Escape from Tehran: How the CIA Used a Fake Sci-Fi Flick to Rescue Americans from Iran”

LOGLINE: Kun kuusi amerikkalaista hakeutuu turvaan Kanadan suurlähetystöön Teheranissa vuoden 1979 panttivankikriisin keskellä, Yhdysvaltain hallituksen agentti Tony Mendez kääntyy Hollywood puoleen. Tuottajan ja meikkitaiteilijan avulla hän kehittelee pelastustehtävän, jonka  keskeisenä ajatuksena on luoda tekaistun elokuvan tuotantoyhtiön kuvauspaikkojen etsinnälle Iranissa.

KOMMENTTI: Argon kohdalla on puhuttu paljon siitä, miten se on muuttanut tositapahtumia täysin erilaisiksi. Esimerkiksi keskustelua herättänyt lopun takaa-ajo-kohtaus, jota ei koskaan tapahtunut. Toisaalta faktaan perustuvat fiktioelokuvat usein muuttavat todellisia tapahtumia vastaamaan henkilöiden kokemaa tunnetilaa. Itseäni mietitytti kuitenkin eniten se, miten iranilaiset on esitetty niinä pelottavina toisina. Hollywoodissa voi saada lisäpisteitä siitä, että Hollywood on sankarin roolissa, ja että elokuva on ollut kassamagneetti.

Beasts of the Southern Wild

Käsikirjoittajat Lucy Alibar & Benh Zeitlin

Perustuu Lucy Alibarin näytelmään Juicy and Delicious

LOGLINE: Eristäytyneessä Louisianan suomaalla, Bathtubissa, nuori Hushpuppy ja hänen isänsä ovat osa yhteisöä, joka asuu modernin yhteiskunnan ulkopuolella. Kun nouseva tulvavesi uhkaa aluetta ja isän kunto heikkenee, nuoren tytön kekseliäisyys ja vilkas mielikuvitus ovat tarpeen.

KOMMENTTI: Pienellä rahalla tehty indie-elokuva on päätynyt juuri oikeaan joukkoon. Tarina on varsin simppeli, mutta elokuvan maailma, modernin ja ei-modernin maailman törmäys on jotenkin erityinen. Elokuvassa on myös hyvin kuvattu pienen tytön maaginen kokemus elämästä. Toinen käsikirjoittajista, Lucy Alibar, on alkuperäisen näytelmän kirjoittaja, ja samalla ainoa ehdokkaana oleva nainen tässä kategoriassa.

Piin elämä

Käsikirjoittaja David Magee

Perustuu Yann Martelin samannimiseen romaaniin

LOGLINE: Nuori Pii, eläintarhan pitäjän poika Pondicherrysta, Intiasta, kadottaa tuntemansa maailman, kun hänen perheensä myy eläintarhansa ja purjehtii Kanadaan muutaman jäljelle jääneen eläimen kanssa. Myrsky kaataa laivan ja vain Pii selviytyy. Hän päätyy tuuliajolle pelastusveneeseen, joka on myös suojapaikka valtavalle Bengalin tiikerille.

KOMMENTTI: Jo pelkkä logline on tenhoava: Pelastuveneessä tiikerin kanssa! Elokuvassa päähenkilö Pii kertoo tarinaansa kirjailijalle, joka etsii uutta tarinaa romaaniaan varten. Tuo kertominen tuo tarinaan suuren tarinan tuntua. Samalla kertomiseen liittyy tietty jenga, mikä lopussa saa kelailemaan tarinaa uudesta vinkkelistä. Pärjää ehdottomasti hyvin tässä joukossa.

Lincoln

Käsikirjoittaja Tony Kushner

Perustuu Doris Kearns Goodwin tietokirjaan Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln

LOGLINE: Sisällissodan viimeisinä hetkinä Abraham Lincoln pyrkii saamaan 13. lisäyksen perustuslakiin joka tekisi orjuudesta laitonta kaikkialla Yhdysvalloissa. Kun hän kohtaa vastustusta monelta taholta kongressissa, Lincoln käyttää laajaa poliittista valtaansa saadakseen liittolaisia.

KOMMENTTI: Tony Kushner on ollut suosikkikirjoittajiani siitä lähtien, kun sovitin hänen kirjoittamansa näytelmän Slaavit! turkulaiselle teatteriryhmälle. Kushnerin Angels in America oli sekä teatteri- että tv-tapaus! Vielä kun Lincoln-elokuvan pääosissa ovat Daniel Day-Lewis ja Sally Field, niin kiinnostavuus on taattu. Lincoln on kuitenkin aiheena loppujen lopuksi kiinnostavin amerikkalaiselle yleisölle.

Unelmien pelikirja

Käsikirjoittaja David O. Russell

Perustuu Matthew Quickin romaaniin The Silver Linings Playbook

LOGLINE: Pat Solatano vapautetaan vanhempiensa hoitoon saatuaan kahdeksan kuukautta hoitoa kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Hänen elpymisensä näyttää erittäin epävarmalta. Kun hän lopettaa lääkkeidensä ottamisensa, hänelle syntyy pakkomielle korjata välinsä vieraantuneen vaimoonsa kanssa. Suunnitelma johtaa hänet monimutkaiseen suhteensa levottoman nuoren naisen kanssa, jonka aviomies on kuollut.

KOMMENTTI: Tämä on joukon ainoa komedia. Elokuvan keskiössä on hulluus ja rakkaus. Jokainen henkilö on omalla tavallaan hullu ja siksi kiinnostava. Lisäksi tarina kulkee koko ajan mukavasti ja hauskasti eteenpäin, vaikka ei olekaan mitenkään poikkeuksellisen erikoinen. Näistä syistä se erottuu positiivisesti joukossa ja voisin hyvin antaa Oscarin sille pelkästä elokuvan komediallisuudesta ja konstailemattomuudesta, mutta…

Oscarin saa… Lincoln!

Minä antaisin sen elokuvalle Beasts of the Southern Wild!